La convivència a l’escola és un element fonamental per crear un entorn educatiu segur, respectuós i inclusiu. És essencial que tota la comunitat educativa treballem per prevenir situacions no desitjades entre l’alumnat.
Per això, al voltant del dia 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, proposem a l’alumnat de Secundària diferents activitats per abordar aquest tema des d’una perspectiva reflexiva i participativa, adaptada a cada nivell educatiu.
Aquestes activitats no només ajuden a identificar i prevenir situacions no desitjades, sinó que també promouen una convivència positiva basada en el respecte, la igualtat i la responsabilitat.
A 1r de Secundària, per exemple, l’activitat de l’Iceberg de les violències masclistes permet reflexionar, en grup, sobre actituds i comportaments masclistes que sovint passen desapercebuts. Aquest treball grupal fomenta el debat i la consciència col·lectiva que ha de portar a una definició consensuada del que és la violència de gènere i, alhora, sensibilitzar sobre la necessitat d’actuar des de les primeres manifestacions d’aquest tipus de comportaments.
A mesura que creixen, es poden plantejar altres situacions i, per això, a 2n de Secundària volem debatre sobre els riscos i les responsabilitats del món digital per promoure la prevenció, la responsabilitat digital i la capacitat de gestionar situacions complexes. Aquest treball no només ajuda a comprendre les conseqüències de les males pràctiques, sinó que ofereix eines concretes per protegir-se i actuar davant d’abusos o pressions.
En cursos superiors, treballem activitats creatives i analítiques per sensibilitzar sobre la lluita contra la violència de gènere. A 3r, el projecte de Música contra la violència cap a les dones utilitza la música com a eina per denunciar injustícies, recollint cançons amb missatges reivindicatius i creant una exposició virtual per conscienciar tota la comunitat educativa.
A 4t, a partir de l’anàlisi de la protecció de la intimitat i el control abusiu convidem l’alumnat a elaborar consells pràctics sobre com mantenir la privacitat en l’entorn digital i a compartir-ho amb companys i companyes.